2013-10-18 17:09:00 Veliki uspjeh u Kutini na natjecanju " ZLATNA DUNJA" Natjecanjem 1. kola “Zlatna dunja”, 18. listopada u Kutini započelo je deveto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa, festivala u cjelinu povezanih pet kulinarskih manifestacija koje se na zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Do kraja 2013. te u prvoj polovici 2014. godine održati će se još 4 natjecanja na kojima će se kuhari boriti za veliku kristalnu kuhaču. Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik.
Zlatna dunja održala se po deveti puta u organizaciji Udruge kuhara Sisačko-moslavačke županije. Sudjelovalo je 8 ekipa, od kojih je 5 imalo i pomoćnike, a pripremali su svečane hladne plate od puretine i povrća, glavno jelo od svinjskog karea i gljiva, te hladne deserte od dunje i grožđa, a u svakoj od kategorija morao se koristiti i Dukatov svježi sir.
Radove natjecatelja ocjenjivali su članovi Sekcije ocjenjivača HKS-a, Miroslav Dolovčak, Grozdana Bohorć i Vladimir Balent.
Najuspješniji u pripremi hladnih jela bili su naši učenici 3 K razreda, Mario Melnjaki Jurica Copak, najbolje glavno jelo pripremio je Damir Mikulić koji radi u bistrou Bukarica u Malinskoj, dok je desert najbolje zamislio i kreirao Denis Zec iz Falkensteiner hotela Iadera pokraj Zadra,dok su naši učenici u toj kategoriji osvojili 3 mjesto. Zbrojem bodova u sve tri kategorije dobiven je ukupni poredak, a i ovdje je najbolji bio Denis Zec koji se po prvi puta natjecao bez pomoćnika. Drugo mjesto osvojili su Mario Melnjak sa pomoćnikom Juricom Copakom, a na treće su se mjesto plasirali Damir i Marija Mikulić. Ovo je vrhunski rezultat naših učenika budući da su oni bili jedini učenici među profesionalcima.
|
Poljoprivredna i veterinarska škola "Arboretum Opeka" |