2014-03-04 12:33:17 PRIPREMA ZDRAVIH OBROKA U sklopu projekta „Ekološki otisak“ koji se provodi u OŠ Sračinec prije nekoliko mjeseci provedena je anketa pod nazivom "Tjedan ekološkog otiska" gdje su učenici svakog razreda pratili način putovanja učenika u školu i pokazali kako raste otisak ugljika i ukupni ekološki otisak kada u školu dolazimo automobilom. Pobjednici te ankete bili su 2.c i 6. c razred; razredi koji su najviše brinuli da u školu ne dolaze primarno automobilima, odnosno dolazili su pješice ili biciklom. Ravnateljica Lidija Valec nagradila je oba razreda, no 6. c je imao priliku biti počašćen izvrsnim "zdravim sendvičima“ u sklopu kulinarskog šoua koji su pripremili polaznici Srednje škole „ Arboretum Opeka“ uz budno oko svog profesora Darka Aukera.
Kristijan, Marina, Dragica i Emilijano, polaznici smjera kuhar i gospodin D. Auker prezentirali su važnost redovite i kvalitetne prehrane podijeljene na 5 obroka ( 3 veća i 2 manja) .
Demonstrirali su pripremu sendviča koji odudaraju od svakodnevne prehrane većine učenika. Sendviči su rađeni od domaćeg kruha, čiji su sastojci kombinacija raženog i bijelog brašna, popečaka od prosa, kukuruza i sjemenki sezama i lana te listova svježe salate, komadića rajčice i krastavca.
Iako u početku pomalo suzdržani, nadajući se mesnom zalogaju jer su mirisi nagoviještali „ faširance“, učenici 6. c ipak su oduševljeno zagrizli u ovo bogatstvo prirodnih okusa, mirisa i boja i,naravno, bili zadovoljni: siti, puni energije koja će ih držati nekoliko narednih sati.
Lekcija je bila naučena. Uzgojem hrane iz naših vrtova, s naših polja, staja, rijeka, jezera i šuma te brigom o kvaliteti okoliša iz kojeg crpimo sve te resurse, stvaramo krug koji čini sve nas zadovoljnima. Brinemo o domaćem proizvodu, zdravo se hranimo, čuvamo prirodu za buduće generacije, educiramo se o kvaliteti i vještini uzgoja i preradi namirnica i činimo cijeli sustav i povezanost svih elemenata prirodnog ciklusa održivima. |
Poljoprivredna i veterinarska škola "Arboretum Opeka" |