2014-10-22 20:12:00

Dani kruha - dani zahvalnosti za plodove zemlje

U subotu, 18. listopada u Varaždinu  sudjelovali smo na  županijskoj  smotri  "Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje".

 

U nedjelju 12. listopada 2014. u Remetama kod Zagreba sudjelovali smo na ovogodišnjoj Svehrvatskoj smotri „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“.

U subotu, 18. listopada u Varaždinu  sudjelovali smo na  županijskoj  smotri  "Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje".

Svečanost  obilježavanja „Dana kruha "  započela je svetom misom zahvalnicom u varaždinskoj katedrali, a nakon toga   slijedila je prezentacija izložbenih štandova  učenika osnovnih i srednjih škola ispred  Županijske palače na Franjevačkom trgu.

Naš smo izložbeni prostor uredili u znaku tikve i proizvoda dobivenih od njezinih koštica.  Ove godine sudjelujemo u  projektu „Tikva – tradicijsko blago“.  Ovaj projekt financira Ministarstvo poduzetništva i obrta Republike Hrvatske. Svrha projekta  je očuvati tradicijski uzgoj tikve te proizvesti bućino ulje i prehrambene proizvode. Na informativnom panou prikazali smo  uzgoj tikve golice i te njezinu ljekovitost i primjenu u narodnoj medicini. Istražili smo i prikazali koji su se uporabni  predmeti nekada izrađivali od sušenih plodova  (bučice za plivanje, posude za vino i vodu te muzički instrumenti).

Na plakatima koji su bojom i oblikom predstavljali tikve prikazali smo svu raznolikost sorti bundeva. Izradili smo i  knjižicu Čarolija od bundeve, u kojoj su prikazani  recepti za pripremu jela od bundeve.

Najslađi dio izložbe bio je postavljen ispod plakata gdje smo izložili obilje različitih vrsta kruha, peciva i  kolača. Slasne kolačiće sa bundevinim sjemenkama i plodovima izradili su učenici u kuharskom praktikumu naše škole.  Degustirati se moglo i zdrave domaće sokove od bazge i jabuka koje smo pripremili  sa izvorskom vodom iz izvora Zmržjak. Prikazom bogatstva plodova i tradicije viničkog kraja obilježili smo  još jedne Dane kruha kojima se slavi kruh kao simbol dobrote i blagostanja.  

 

U nedjelju 12. listopada 2014. u Remetama kod Zagreba sudjelovali smo na ovogodišnjoj Svehrvatskoj smotri „Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje“. Lijep sunčan dan uveličali su učenici i mentori iz više od 40 škola i ustanova iz BIH, Srbije i Hrvatske koji su prikazali kako se u njihovom kraju čuvaju običaji našeg naroda kao dio nacionalne kulturne baštine.

Izložbeni štand naše škole uredili smo u znaku tikve i proizvoda dobivenih od njezinih koštica i plodova. Ove smo godine u sklopu projekta „Tikva – tradicijsko blago“ uzgojili tikve na školskim površinama i od njihovih sjemenki proizveli bučino ulje. Učenici su upoznali način uzgoja ove zanimljive i izdašne biljke. Na izložbenom panou prikazali smo svu raznolikost sorti ove vrste,ljekovitost tikve i njezinu primjenu u narodnoj medicini te uporabnu vrijednost predmeta od sušenih plodova. Osim pogleda na bogat štand s krušnim proizvodima koje su ispekli učenici, posjetiocima je bilo posebno zanimljivo degustirati kolače sa sjemenkama tikve pripremljene u našem kuharskom praktikumu. Kući su mogli ponijeti i knjižicu „Čarolija od bundeve“ u kojoj su sabrani recepti za pripremu jela od tikve.

Tijekom jutra i ranog popodneva brojne posjetitelje na našem štandu dočekali su i ugostili učenici Marija Valjak, Anita Katanec-Makaj i Dejan Bek te njihovi nastavnici Andrijana Kušinec, Ksenija Kranjčec, Darko Auker i Jure Orlović.

Ekološki smisao ovog projekta jest kroz izložbu plodova zemlje ukazati na potrebu očuvanja biološke raznolikosti. Uz ekološku i kulturološku dimenziju, izložbom i štovanjem kruha koji je simbol životne i duhovne snage, za vrijeme misnog slavlja iskazuje se i duhovna dimenzija ovoga projekta.

 

 

 

 


Poljoprivredna i veterinarska škola "Arboretum Opeka"