U prvoj radionici pod nazivom „Veselje adventa“ posjetitelji su imali prilike naučiti i podsjetiti se koji su se kolači pekli u viničkom kraju pred Božić, u vrijeme adventa, a Anica Hrnčić pokazala je nastanak poznatog „Kolednog kruha“, salenjaka i drugih božićnih kolača i to sve od pripreme i obrađivanja tijesta pa do pečenja u starinskoj zidanoj peći, koja je dio Viničke tradicijske kuće.

Mnogi posjetitelji i sami su se okušali u miješanju i valjanju tijesta i tako aktivno sudjelovali u radionici, a u tom dijelu posebno su se istaknuli učenici naše škole.

Druga radionica odnosila se na predstavljanje narodne nošnje viničkog kraja, njezine specifičnosti, djelove, detalje, materijale izrade i ostale zanimljivosti što je pojasnila profesorica Marija Županić, dok je slaganje i čuvanje nošnje pokazala Renata Verbič, članica KUD-a Vinica.

Glavni cilj ovih radionica bio je da se posjetitelji upoznaju s narodnom nošnjom viničkog kraja kao i da se adventski tradicionalni kolači i umijeće njihove izrade prenosi dalje. Svoja stečena iskustva učenici će podijeliti u školskim kuharskim praktikumima i sa ostalim učenicima i stručnim voditeljima.

