preskoči na sadržaj
O školi


Promotivni spot

Naša škola, donedavnog naziva: Poljoprivredna i veterinarska škola „Arboretum Opeka“, a sada Srednja škola „ Arboretum Opeka“  osnovana je  u Marčanu, davne 1958. godine kao vrtlarska škola upravo zbog blizine poznatog (u Hrvatskoj i šire) arboretuma  koji i danas ljepotom i bogatstvom biljnih vrsta oduševljava brojne posjetioce, a ujedno služi  i kao učionica na otvorenome budućim cvjećarima  i vrtlarima.

U prvim danima postojanja škole to je bilo mjesto za obrazovanje uglavnom vrtlarske struke, a s godinama kako smo se razvijali uvodili su se novi obrazovni profili trogodišnjeg i četverogodišnjeg trajanja, redom: veterinarska struka, voćarvinogradar–vinar, fitofarmaceutski tehničar, poljoprivredni tehničar biljne proizvodnje, šumarski tehničar te zanimanje za učenike s poteškoćama – pomoćni vrtlar, a najmlađa zanimanja u našoj školi su agroturistički tehničar (od 2004. god., bili smo među prvima u Hrvatskoj koji su uveli  to zanimanje u poljoprivredne škole) te od 2007. u nadograđenom dijelu škole stekli su se uvjeti  i za uvođenje kuharskog zanimanja zahvaljujući moderno opremljenom kuharskom praktikumu u kojem iz početničkih pokušaja druženja sa kuhačom nastaju prave kulinarske delicije naših agroturista i kuhara.

Osim takozvanog redovnog srednješkolskog obrazovanja mladih, škola se aktivno bavi  i obrazovanjem odraslih za stjecanje kvalifikacije i prekvalifikacije u poljoprivrednoj i veterinarskoj struci  te u  skladu s ciljevima danas  aktualnog cjeloživotnog učenja  potičemo društvenu uključenost i razvijanje individualnih potencijala pojedinca.

Iako smo relativno mala škola, mala po broju učenika ( oko 300-tinjak) i tridesetak nastavnika, opremljeni smo osim spomenutim kuharskim praktikumom i ostalim površinama važnim za odvijanje praktične nastave u poljoprivrednoj, veterinarskoj i šumarskoj struci.
U lijepo uređenom okolišu (osvojili smo prvo mjesto u projektu „Najljepši školski vrtovi“ (1994.) projekt je nastao nakon prijedloga Obrazovnog programa hrvatskog radija i emisije „Slušaj kako zemlja diše“ u kojem se sa svojim vrtovima natječu osnovne i srednje škole u Hrvatskoj) nalaze se naše „učionice na otvorenom“ : dendrološki rasadnik, staklenici, plastenici, kontejnerska stanica,  ratarske površine, klijališta, povrtnjak, voćnjak , staje za krave muzare i konje, koze i perad te pčelarski praktikum.

Osim tih „učionica na otvorenome“   ponosni smo i na suvremenu sportsku dvoranu te moderno opremljenu informatičku učionicu, laboratorij za kemiju, mikrobiologiju i pedologiju te lijepo uređenu školsku knjižnicu koja kao reprezentativni dio škole često osim knjiga ugošćuje sudionike različitih predavanja, sastanaka i skupova koji se odvijaju u našoj školi. Obzirom na sve nabrojeno usuđujemo se reći da smo iako mala, jedna od najopremljenijih škola u Hrvatskoj za izvođenje praktične nastave u poljoprivrednoj, veterinarskoj i šumarskoj struci.

Kroz školovanje učenici se u našoj školi osposobljavaju za uzgoj poljoprivrednih kultura, ukrasnih biljaka  prateći život biljke od sićušne sjemenke do uzgojene odrasle  biljke i njene primjene, kao i njege i ishrane goveda do proizvodnje mlijeka.  Uvođenjem agroturističkog smjera ujedinili  smo poljoprivrednu proizvodnju sa ugostiteljstvom i turizmom  jer takvi kadrovi osposobljeni su za vođenje obiteljskih turističko – poljoprivrednih gospodarstava  na kojima se po principima ekološke poljoprivrede proizvodi i nudi hrana s vlastitog gospodarstva te promovira eko – turizam koji ima potencijala da postane najperspektivnija vrsta turizma u Hrvatskoj.

Budući da je svaka škola osim obrazovna i odgojna institucija kod nas se odgoju pridaje velika važnost. U ostvarenju tog odgojnog cilja pomaže nam upravo ta naša „ malenkost“ kao škole jer zahvaljujući tome što nas nema mnogo dobro se poznajemo i funkcioniramo kao „ velika obitelj“.

Na području odgajanja mladih pomažu nam brojne izvannastavne aktivnosti . Među njima treba istaknuti našu učeničku zadrugu „Arboretum Opeka „ čije sekcije, a najpopularnija je aranžerska, svih godina svog postojanja ( preko 10-ak) nižu uspjehe na raznim natjecanjima i smotrama učeničkog stvaralaštva te možemo bez lažne skromnosti reći da  naša zadruga  ima visoki rejting među sličnima.
Od ostalih izvannastavnih aktivnosti  učenici se uključuju ovisno o afinitetima u rad dramske grupe, Ekološke, sportske, plesne, informatičke, klubu prijatelja životinja. 

Već godinama djelujemo i izvan okvira školske zgrade, sudjelujemo na brojnim izložbama u bližoj i daljnjoj okolici kao npr. Izložbi cvijeća u Varaždinu i Ludbregu, Obrtničkom sajmu, Međunarodnom sajmu lova, ribolova i turizma, sajmu Hortigrad  u Varaždinu, sajmu Vrt i dom u Zagrebu, popularnom Špancirfestu , međužupanijskim izložbama stoke i brojnim drugim. Osim sudjelovanja na raznim manifestacijama i sami smo organizatori nekih , primjerice u sklopu međunarodne izložbe cvijeća „Barok, glazba, cvijeće“ organiziramo međunarodno natjecanje učenika cvjećara u aranžiranju, te smo zahvaljujući tome ostvarili uspješnu suradnju sa poljoprivrednim školama iz  Slovačke, Mađarske i Slovenije.

Naša škola „Arboretum Opeka“ postala je 2002. godine i međunarodna Eko – škola zahvaljujući brojnim aktivnostima učenika i djelatnika škole na uređenju i očuvanju okoliša i susjednog arboretuma , i ne samo da smo stekli taj status već ga i 3. puta obnovili zahvaljujući daljnjem i stalnom angažmanu u zaštiti okoliša. Stoga smo vrlo ponosni na zelenu zastavu eko škola koja se ponosno ističe na školskom dvorištu te i nadalje sudjelujemo u osmišljavanju i provođenju različitih eko aktivnosti.
 

Vrijedno je istaknuti da smo od 2006. godine kao prva u Hrvatskoj dobili status UNICEF-ove „Škole bez nasilja“ te od tada kontinuirano i učenici i zaposlenici kroz razne pedagoške  radionice uče o vještinama dobre komunikacije, nenasilnom riješavanju sukoba  i svemu što je potrebno da bi ostvarili naš cilj - škola kao sigurno mjesto za  rad, učenje i odrastanje.


Od brojnih aktivnosti na tom polju našeg rada posebno i s ponosom ističemo da smo bili jedina srednja škola u Hrvatskoj koja se uključila u UNICEF-ov projekt „Škole za Afriku pri čemu smo prikupljali novčana sredstva koja su bila namijenjena izgradnji škola u jednoj od najsiromašnijih afričkih država – Ruandi.  Ove godine obnavljamo  status  „Škole bez nasilja“, a uključili smo se i u nastavak programa koji se odnosi na  sprječavanje elektroničkog nasilja.

Učenici i nastavnici škole često se uključuju u različite humanitarne aktivnosti, bilo da se radi o pomoći pojedincima  (najčešće djeci) ili su to veći  humanitarni projekti. Tako redovito pomažemo  utočištu“ Sv. Nikola“   u Varaždinu za zlostavljane žene. Sudjelujemo u Caritasovim Božićnim akcijama, posjećujemo domove za stare i nemoćne, zajednicu Cenacolo i druge potrebite prema našim mogućnostima jer srca i dobre volje imamo.

Brojni su i zapaženi uspjesi naših učenika, pa da spomenemo neke. U osmogodišnjem stažu sudjelovanja na državnom natjecanju učenika poljoprivrednih škola imamo 2 državna prvaka u disciplini Flora i Hortus, 4 doprvaka i 2 osvojena 3. mjesta. Naši su učenici nagrađivani i na natjecanju van granica Hrvatske primjerice u Sloveniji, u Celju na sajmu vrtlarstva  već nekoliko godina za redom osvajaju nagrade u natjecanju iz aranžiranja i uređenju eksterijera. Osim ovih natjecanja s državnim ili međudržavnim karakterom natječu se i u ostalim aktivnostima kao eko kvizovima u organizaciji „Lijepe naše“, Crvenom križu, „ Klokanu bez granica“ raznim sportskim manifestacijama, Lidranu i drugim. U redovima naših učenika  bilo je ili ima zapaženih trubača, gitarista i drugih muzičara, ne samo pojedinaca nego i „  cijelih muzičkih razreda“ koji upriličuju koncerte u školi ili Viničkoj crkvi, slikara čije slike su dio školskih i  drugih likovnih izložbi, jahača, plesača pa čak i zvonara i dobrovoljnih vatrogasaca. Naši su učenici i „televizični“  kad treba pa se mogu vidjeti i na našoj lokalnoj Varaždinskoj televiziji kad sudjeluju u stvaranju reklamnog materijala za promociju škole ili neke edukativne emisije s tematikom vrtlarstva ili nedavne HRT –ove emisije „Plodovi zemlje“ čiji se jedan od priloga snimao u našem školskom stakleniku sa našim učenicima.

I na kraju školske godine opuštamo se i opraštamo se od maturanata obaranjem svjetskog rekorda u plesu Quadrille (European dance festival).

Još bi se puno toga moglo napisati, nadamo se da je i ovo dovoljno da se zainteresirate i posjetite nas jer slika govori više od tisuću riječi.

 

Europska unija
Zajedno do fondova EU


PROJEKT
Energetska obnova


PROJEKT
RCK-INFRA

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvojPROJEKT
RCK-SOFT

Projekte je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda 


Korisni linkovi
Školstvo
 • MZO
 • ASOO
 • AZOO
 • Portal škola
 • e-Matica
 • e-Dnevnik
 • e-Dnevnik za učenike
 • Prijevoz učenika
 • EU programi
 • ettaedu.azoo.hr
 • Upisi SŠ
 • Upisi.hr
 • NCVVO

CARNet usluge
 • edmodo
 • CARNet
 • Office365
 • CARNet Admin
 • msdc
 • EMA
 • CARNet LMS Loomen
 • Merlin - e-učenje
 • Tesla LMS

Sindikat
 • NSZSSH

Dnevni tisak

Lokalno

Studij

Razno
 • Kahoot
 • ZOOM

preskoči na navigaciju