preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

vijesti

Stručna praksa Poljska 2017

Pogledajte video!

  :: opširnije :: 


objavio: Dragan Brkić  datum: 21. 12. 2017. 11:01

Europski tjedan vještina

Projektni dani Erazmus+
Agro life Europa
07.-08.12.2016.

  :: opširnije :: 


objavio: Dragan Brkić  datum: 6. 12. 2016. 07:22

ZAVRŠIO EU PROJEKT NOVE KOMPETENCIJE UZGOJA I PRIMJENE UKRASNOG BILJA

Projekt koji je u potpunosti bio financiran EU sredstvima trajao je 12 mjeseci, a započeo je 30.lipnja 2014.  i završio 1. srpnja 2015. U sklopu projekta osam nastavnika poljoprivredne struke steklo je nove kompetencije iz područja hortikulture i marketinga u hortikulturi.

  :: opširnije :: 


objavio: Blanka Pazman  datum: 24. 7. 2015. 11:06

ZAVRŠIO POKUS NA ASORTIMANU UKRASNOG BILJA

Učenici i nastavnici naše škole završili su sa dva pokusa na ukrasnom bilju. Prvi se odnosio na primjenu različitih vrsta hranjiva, a drugi na utjecaj naše klime na novi asortiman ukrasnog bilja proizvedenog u Nizozemskoj.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Blanka Pazman  datum: 15. 4. 2015. 10:22

Nizozemski hortikultruni stručnjak Lucas Jansen

            

Predstavnik Floweracademy.nl Lucas Jansen održao stručna predavanja za učenike naše škole, nastavnike poljoprivredne struke na Međužupanijskom stručnom skupu i proizvođače ukrasnog bilja varaždinske županije.

  :: opširnije :: 


objavio: Blanka Pazman  datum: 27. 3. 2015. 09:01

PRIPREMNA FAZA PROJEKTA

Sudionici EU projekta Erasmus+ Nove kompetencije uzgoja i primjene ukrasnog bilja završili s pripremnom fazom projekta i 25. kolovoza 2014. kreću na mobilnost u Nizozemsku partneru Floweracademy.nl  http://www.floweracademy.nl/nl/over-ons/

.           

 

  :: opširnije :: 


objavio: Blanka Pazman  datum: 21. 8. 2014. 12:15

ODOBREN EU PROJEKT U OKVIRU ERASMUS +

U okviru Poziva na dostavu projektnih prijedloga za 2014. g. za program Erasmus+ za Ključnu aktivnost 1 za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, rok 24.03.2014. godine prihvaćen je  naš projektni prijedlog koji se vodi pod nazivom "Nove kompetencije uzgoja i primjene ukrasnog bilja" te je odobrena financijska potporu u iznosu od 13.064,00 EUR, koju u potpunom iznosu financira EU.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Blanka Pazman  datum: 3. 7. 2014. 19:46
 


Profesori Srednje škole „Arboretum Opeka“ u Nizozemskoj  yes

 

Profesori Srednje škole „Arboretum Opeka“ su u periodu od 25.8. do 31.8. 2014. boravili na stručnom usavršavanju u Nizozemskoj u sklopu EU projekta ERASMUS+. 8 profesora, dipl.ing. agronomije je osnaživalo svoje stručne kompetencije u području uzgoja i primjene ukrasnog bilja u zemlji koja svakako prednjači  u asortimanu, tehnologiji i primjeni ukrasnog bilja. 

Naše destinacije u Nizozemskoj su bile Amsterdam, Leiden i Boskoop. Boskoop je dobio  naziv po sorti jabuke ( Belle de Boskoop ) koja je široko distribuirana u Nizozemskoj, a poznat je po svojim rasadnicima, pogotovo drvenastih biljnih vrsta. Tehnologija  proizvodnje bazirana je na supstratima gdje nema mjesta korovima, sve biljke iste vrste potpuno su uniformirane i standardizirane kvalitete, proizvodnja nije sezonska nego se biljke proizvode  u istim količinama kroz cijelu godinu. Sva proizvodnja je mehanizirana i robotizirana do te mjere da je ljudski rad sveden na kontrolu pojedinih procesa i faza proizvodnje. Biljke se tako pakiraju  da su već samom ambalažom kupcu privlačne.  Ekološka svijest je vrlo visoko razvijena, potrošnja pesticida je minimalna pa štetnike u staklenicima skupljaju  ljepljivim trakama, a protiv štetnika u tlu koriste korisne nematode. Zalijeva se kišnicom koja se skuplja u velikim bazenima, nakon zalijevanja voda se pročišćuje i ponovno vraća u bazene. U Boskoopu smo posjetili Međunarodni sajam  hortikulture Plantarium 2014 koji ima 300 sudionika iz cijelog svijeta i gdje se sklapaju poslovi. Tu su nas fascinirale  nove vrste ukrasnog bilja i cvijeća koje su bile predstavljene na sajmu, godišnje se predstavi 135 novih sorti ukrasnog grmlja i cvijeća. Vidjeli smo nove vrste magnolija, hibiskusa, tuja, javora, klematisa, pačempresa, calune, mahonije, ljetnog jorgovana, javora, hortenzija. Posebno nas se dojmila nova sorta hortenzije neobično ljubičaste boje.  Hortenzija je u Nizozemskoj omiljena biljka, sadi se u vrtove, uzgaja u posudama, sadi se vani u velikim skupinama. Ima ih puno vrsta, a još više boja, vrlo su dojmljive, a tome sigurno doprinosi i nizozemska klima koja im zbog vlage potpuno odgovara. U Nizozemskoj su vrlo moderne živice, vrtnih ograda gotovo da nema, a za živice se koriste tise, crvenolisne bukve, obične bukve, grab.

Posjetili smo    grad Leiden gdje se nalazi najstarije nizozemsko sveučilište. Grad je poznat i kao rodno mjesto Rembrandta. Najljepši dio Leidena su njegovi  kanali. Stari centar Leidena jedan je od najvećih nizozemskih gradskih centara iz 17. stoljeća. U Leidenu smo posjetili jedan od najstarijih Botaničkih  vrtova osnovan 1577.godine, a prevladava mišljenje kako je tulipan doputovao u Nizozemsku upravo prilikom osnivanja Botaničkog vrta. Najstariji primjerak ginka nalazi se u tom botaničkom vrtu  Posjetili smo"Veneciju sjeverne Europe" Amsterdam. Amsterdamski  kanali iz 17. stoljeća su upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine. U gradu je oko 160 kanala koji ga dijele na oko 90 otočića a uz njih su stare građanske kuće.

Profesori su se upoznali s radom najveće burze cvijeća u Alsmeru gdje se vrši veleprodaja  ukrasnog bilja i cvijeća od nizozemskih i ostalih europskih uzgajivača, uzgajivača iz Afrike, južne Amerike i srednjeg istoka. Brokeri kupuju cvijeće i sadnice putem računala i proizvodi odlaze na destinacije svakog dana na vrijeme.

 U sjećanju će nam ostati nizozemski krajolik, ravnica ispresijecana brojnim kanalima, kravice koje slobodno šeću, a s druge strane  vjetrenjače i polja solarnih kolektora kao obnovljivi izvori energije.

Za stečena znanja profesori su dobili certifikate i svoja znanja će prenijeti na učenike, proširiti će asortiman ukrasnog bilja na školskim praktikumima, primijeniti nove tehnologije uzgoja i nove metode ozelenjivanja vanjskih prostora.

                  

Tražilica
Korisni linkovi
Školstvo
 • MZO
 • ASO
 • AZOO
 • Portal škola
 • e-Matica
 • e-Dnevnik
 • e-Dnevnik za učenike
 • Prijevoz učenika
 • EU programi
 • ettaedu.azoo.hr
 • Upisi SŠ
 • Upisi.hr
 • NCVVO

CARNet usluge
 • eduHr
 • CARNet
 • Office365
 • msdc
 • CARNet Admin

Sindikat
 • NSZSSH

Dnevni tisak

Lokalno

Studij

preskoči na navigaciju